دانشآموزان ریاضی امیدوارترین
نتایج یک نظرسنجی: «دانشآموزان ریاضی» امیدوارترین و «دختران» مضطربترین داوطلبان کنکور
نتایج یک نظرسنجی از حدود 2 هزار دانشآموز دبیرستانی شامل 54 درصد پسر و 46 درصد دختر در تهران در خصوص کنکور و آینده، نشان داد: دختران بیش از پسران علاقهمند به تحصیل بوده، ورود به دانشگاه را برای آینده خوب، تضمینکنندهتر دانسته، کمتر از پسران تحت فشار خانواده برای گرایش به تحصیل بوده، مایلند تحصیلات را با وجود ابهام در بازار کار دنبال کرده و انگیزه بیشتری برای ادامه تحصیل دارند.
امیدواری کمتر و اضطراب بیشتر دختران در کنکور
تحقیق حاضر همچنین با اشاره به این که اضطراب دختران در کنکور بیش از پسران و امیدواری آنها به قبولی در کنکور تا اندازهای کمتر است، در مورد دیدگاه دانشآموزان پایههای تحصیلی مختلف نسبت به کنکور و آینده تحصیلی تصریح میکند که دانشآموزان مقاطع پایینتر، نسبت به دانشآموزان مقاطع بالاتر، امیدواری و خوشبینی بیشتری دارند، به نحوی که تقریبا در تمام موارد، نمرات دانشآموزان سال دوم، بالاترین و نمرات دانشآموزان سال چهارم ، پایینترین است. دانشآموزان مقاطع پایینتر ( سال دومیها) کمتر اضطراب کنکور را داشته، از محتوای درسها رضایت بیشتری دارند و به تخصص پیدا کردن فارغالتحصیلان دانشگاهی بیشتر امیدوارند. به عدالت تحصیلی بیشتر اعتقاد دارند و آزمون سراسری را معیار مناسبی برای ورود به دانشگاه میدانند.
دانشآموزان علوم ریاضی امیدوارتر از سایر دانشآموزان
ارزیابی تحقیق فوق از دانشآموزان رشتههای مختلف نسبت به کنکور و آینده تحصیلی که از سوی سازمان ملی جوانان انجام شده، حاکیست که دانشآموزان رشته علوم ریاضی کمتر از دیگر رشتهها دانشگاه را تضمینکننده آینده خود میدانند. این گروه آزمون سراسری را معیار چندان خوبی برای ورود به دانشگاه نمیدانند؛ دانشگاههای غیردولتی را دارای استاندارد پایینتری برای آموزش میدانند، از مشاورین مدرسه رضایت کمتری دارند. از محتوای دروس مدرسه و حفظی بودن آنها شکایت بیشتری دارند و بیش از دیگران مدرکگرایی را حاکم بر جامعه میدانند، بیش از دیگران به درس علاقهمندند و از انگیزه قویتری برای رسیدن به مدارج بالای علمی برخوردارند. همچنین این عده نسبت به کنکور اضطراب کمتر و امید بیشتری به ادامه تحصیلات تا سطح مورد علاقه خویش دارند و کمتر دانشگاه را متاثر از فشار اطرافیان برمیگزینند.
اعتقاد بیشتر دانشآموزان مدارس دولتی به ضمانت دانشگاه برای آینده
دانشآموزان مدارس دولتی بیش از دانشآموزان مدارس غیردولتی دانشگاه را تضمینکننده آینده موفق میدانند. از محتوای دروس مدرسه رضایت بیشتری دارند. آزمون سراسری را معیار خوبی برای ورود به دانشگاه میدانند. ارزیابی مثبتتری نسبت به دانشگاههای غیردولتی دارند و کمتر از دانشآموزان مدارس غیردولتی نسبت به روند مدرکگرایی در جامعه انتقاد داشتهاند. در مقابل دانشآموزان مدارس غیردولتی بیش از دانشآموزان مدارس دولتی از جانب معلمان خود برای ادامه تحصیل تشویق شدهاند و بیشتر معتقد به تواناییهای خود در ادامه تحصیل تا سطح مورد نظر (مطلوب) خویش بودهاند و امید بیشتری به قبولی در کنکور دارند.
«پشتکار و تلاش فردی» عامل اصلی در قبولی دانشگاه
55 درصد دانشآموزان، «دانشگاههای دولتی» و 5 درصد آنان «دانشگاههای غیردولتی» را برای ادامه تحصیل بهتر میدانند و مابقی افراد تفاوتی را احساس نمیکنند. حدود 60 درصد دانشآموزان (اعم از دختر و پسر) معتقدند افراد تحصیل کرده در حد «زیاد یا خیلی زیاد» مورد احترامند. 38 درصد دانشآموزان موقعیت افراد تحصیلکرده در آینده را «بیشتر» و 18 درصد کمتر ارزیابی میکنند. ضمن اینکه ارزیابی پسران از موقعیت افراد تحصیل کرده در آینده مثبتتر از دختران است. نزدیک به سه چهارم پاسخگویان «پشتکار و تلاش فردی» را عامل اصلی در قبولی دانشگاه میدانند. در عین حال دانشآموزان رشته علوم تجربی (در قیاس با دانشآموزان سایر رشتهها) و محصلین مدارس غیردولتی ( در قیاس با محصلین مدارس دولتی) داشتن علاقه را در قبولی دانشگاه مؤثرتر میدانند.
«حرفهآموزی و کسب مهارت» و «یافتن کار دولتی» جایگزین رد شدن در کنکور
به گزارش ایسنا نتایج تحقیق فوق نشان میدهد که 60 درصد دانشآموزان پاسخدهنده اظهار داشتهاند که در صورت عدم راهیابی به دانشگاه خود را برای شرکت مجدد در آزمون سراسری آماده خواهند کرد و بعد از آن با تفاوت قابل ملاحظهای «حرفهآموزی و کسب مهارت» و «یافتن یک کار دولتی» را به عنوان راههای دیگر پیش رو دانستهاند.
پسران بیش از دختران، گلهمند از وجود پارتیبازی
ارزیابی پاسخگویان نسبت به آینده شغلی به تفکیک جنس نشان میدهد که پسران بیش از دختران از وجود پارتیبازی گلهمند بودهاند. تحصیلات دانشگاهی را در پیدا کردن شغل مؤثرتر میدانند. بیش از دختران معتقد به امکان پیدا کردن کار بودهاند. بطور نسبی ابهام کمتری را در آینده شغلی جوانان قائل هستند و ارزش دیپلم را در اعطای مهارت به دانشآموختگان بیشتر میدانند. در مقابل، دختران بیش از پسران به تناسب رشته تحصیلی خود با شغلی که در آینده میخواهند انتخاب کنند، قائل بودهاند. اگرچه احساس امنیت شغلی کمتر برای دختران، گرایش آنها را به پذیرش هر شغلی که به آنها پیشنهاد شود، بیشتر کرده است. همچنین دختران بیش از پسران تحصیلات دانشگاهی را ضامن پیداکردن شغل میدانند.
خوشبینی دانشآموزان مقاطع پایین و بدبینی دانشآموزان مقاطع بالاتر تحصیلی
دیدگاه دانشآموزان پایههای تحصیلی مختلف نسبت به آینده شغلی حاکی از امیدواری و خوشبینی بالاتر دانشآموزان مقاطع پایینتر، نسبت به دانشآموزان مقاطع بالاتر است. به نحوی که در اغلب موارد نمرات دانشآموزان سال دوم، بالاترین و سال چهارم، پایینترین است. بر این اساس دانشآموزان مقاطع پایینتر ( سال دومیها) آینده شغلی بهتری را پیش روی خود میبینند، کمتر از پارتیبازی شکایت دارند، در انتخاب شغل وسواس بیشتری دارند. از کسب مهارت به واسطه تحصیلات متوسطه اطمینان بیشتری دارند و مطالب کتابهای درسی را برای آینده شغلی مفیدتر میدانند.
دانشآموزان علوم انسانی، نگرانترین نسبت به آینده شغلی
ارزیابی دانشآموزان رشتههای مختلف نیز نسبت به آینده شغلی متفاوت است به این معنا که دانشآموزان رشته «علوم ریاضی» مطالب کتابهای درسی را کمتر از سایرین مناسب با نیازهای شغلی آینده خود میدانند و بیشتر از گروههای دیگر نگران پیدا کردن شغل ایدهآل خود هستند.همچنین این عده بیش از سایرین بین رشته تحصیلی خود و شغلی که در آینده قصد انتخاب آن را دارند، تناسب قائل هستند؛ در عین حال بدبینی و نگرانی بیشتر در خصوص آینده شغلی عموما مربوط به دانشآموزان رشته «علوم انسانی» است. این عده بیشتر نگران پیدا کردن کار مناسب پس از فراغت از دانشگاه هستند. از تناسب شغل آینده با رشته تحصیلی خود کمتر اطمینان و نسبت به پیدا کردن آن تردید بیشتری دارند. برای شغل آینده خود کمتر برنامهریزی کردهاند و به موقعیت در آینده شغلی خود کمتر امید دارند.
دانشآموزان مدارس دولتی، امیدوارتر به آینده شغلی
به گزارش ایسنا دانشآموزان مدارس دولتی در قیاس با دانشآموزان مدارس غیردولتی نگرش مثبتتری نسبت به آینده شغلی داشتهاند. به گونهای که این عده مطالب کتابهای درسی را برای آینده مناسبتر میدانند. به پیدا کردن شغل برای جوانان در آینده امیدوارترند. ارتباط بیشتری را میان رشته تحصیلی خود با شغلی که در آینده انتخاب میکنند، قائل بودهاند. بطور نسبی تصویر واضحتری از آینده شغلی خود دارند و بیشتر به کارآیی دوره متوسطه در آموزش مهارتها نظر داشتهاند.
«تجاری و بازرگانی»، شغل دلخواه پسران، «هنری و پزشکی»، شغل دلخواه دختران
بر پایه تحقیق حاضر، مشاغل «فنی و مهندسی» ، «تجاری و بازرگانی» و «اداری» بیش از مشاغل دیگر مورد توجه پاسخگویان بودهاند. همچنین دختران بیش از پسران به مشاغل «هنری»، «پزشکی» و «فرهنگی ـ تربیتی» و کمتر از آنان به مشاغل «فنی و مهندسی» و «تجاری و بازرگانی» گرایش داشتهاند.
بیش از 40 درصد پاسخگویان خواهان شغلی هستند که درآمد زیاد داشته و مطابق با علاقه آنها باشد. ضمن این که پسران بیش از دختران خواهان شغل درآمدزا بودهاند و کمتر از آنان به تناسب شغل با علاقه خود تاکید داشتهاند.
تاثیر علاقه شخصی دختران در انتخاب رشته تحصیلی، بیش از پسران
اطلاعات به دست آمده در این خصوص نشان میدهد در کل، 62 درصد افراد بر اساس «علاقه شخصی» انتخاب رشته کردهاند که این نسبت در بین دختران بیش از پسران ( 68 درصد در مقایسه با 57 درصد) بوده است.
علاوه بر این 14 درصد افراد با ملاحظه «بازار کار» انتخاب رشته کردهاند که این میزان در بین پسران و دختران به ترتیب 17 و 10 درصد است.
«توصیه پدر و مادر» و «امکان قبولی در دانشگاه» نیز ملاک 7 درصد افراد برای انتخاب رشته بوده و توصیه «مشاورین تحصیلی» و «دوستان و آشنایان» کمترین تاثیر را در این زمینه داشته است.
علاقه شخصی دانشآموزان ریاضی و تجربی تاثیرگذارتر از دانشآموزان انسانی در انتخاب رشته
نتایج مربوط به ملاک انتخاب رشته تحصیلی با رشته تحصیلی دانشآموزان گویای آن است که افرادی که رشته تحصیلی خود راعلوم تجربی یا ریاضی عنوان کردهاند، بیش از سایرین بر اساس علاقه رشته خود را انتخاب کردهاند. همچنین در بین کسانی که با ملاحظه بازار کار انتخاب رشته کردهاند سهم دانشآموزان رشتههای «فنی و حرفهای»و «کاردانش» به طور چشمگیری بیشتر است. در عین حال دانشآموزان رشته علوم انسانی ملاک امکان قبولی در دانشگاه را بیش از سایرین در نظر داشتهاند.
خواهر و برادر دانشجو اثرگذارترین فرد در انتخاب رشته تحصیلی کنکوریها
بر اساس نتایج این تحقیق نقش خواهر یا برادر دانشجو یا دانشگاه رفته در انتخاب رشته تحصیلی فرد اثرگذار بوده است. بر این اساس افرادی که دارای خواهر یا برادر دانشگاه رفته هستند، بیش از سایرین بر نقش آنان در ایجاد علاقه (63 درصد)، توصیه پدر و مادر (8 درصد) و امکان قبولی در دانشگاه (8 درصد) تاکید داشتهاند.
مهندسی و پزشکی دارای بیشترن منزلت اجتماعی از نظر کنکوریها
به گزارش ایسنا ظهار نظر پاسخگویان درمورد منزلت و ارزش اجتماعی مشاغل حاکی از آن است که 43 درصد افراد شغل پزشکی و 20 درصد شغل مهندسی را دارای بیشترین منزلت و ارزش اجتماعی قلمداد کردهاند. در عین حال دختران بیش از پسران، شغل «پزشکی» و کمتر از آنان مشاغل «مهندسی» و «تجارت» را دارای منزلت دانستهاند.
«درآمدزایی» و «علاقه شخصی» نخستین ملاک انتخاب رشته تحصیلی کنکوریها
در خصوص ملاکهای انتخاب رشته برای ادامه تحصیل بیش از نیمی از دانشآموزان اظهار داشتهاند که بر اساس «علاقه شخصی» عمل میکنند. در این میان دختران به طور محسوسی (62 درصد) بیش از پسران (43 درصد) به آن اشاره کردهاند.
ملاکهایی چون «درآمدزا بودن رشته» (15 درصد)، «نیاز جامعه» (13 درصد) و «بازار کار» (10 درصد) در مراتب بعدی مورد توجه پاسخگویان قرار گرفته است که در هر سه مورد درصد مربوط به پسران بیش از دختران بوده است.
گفتنی است که «منزلت اجتماعی رشته» و «صرف وار دشدن به دانشگاه» از جانب حدود 5 درصد افراد به عنوان ملاک انتخاب رشته بیان شده است. نکته درخور توجه دیگر این که «تمایل والدین» دراین خصوص چندان تاثیری نداشته است.
بر پایه این تحقیق ملاحظه پاسخها با در نظر گرفتن رشته تحصیلی دانشآموزان حاکی از آن است که محصلین رشتههای «علوم تجربی» و «علوم ریاضی» بیش از سایرین بر اساس علاقه شخصی انتخاب رشته خواهند کرد. دانشآموزان رشته کاردانش انتخاب رشته خود را در آینده بیش از سایرین با در نظر گرفتن «نیاز جامعه» و «بازار کار» تعیین میکنند. درآمد زا بودن رشته تحصیلی نیز بیش از همه از جانب دانشآموزان فنی وحرفهای عنوان شده است. لازم به ذکر است که منزلت اجتماعی رشته، بیشتر مورد نظر محصلین رشته علوم انسانی بوده است. همچنین در بین کسانی که در امر انتخاب رشته ملاک مشخصی نداشته و صرف قبولی در دانشگاه برایشان مهم است، افراد رشته علوم تجربی سهم بیشتری دارند